Jakie są zalety oliwy z oliwek?

Autor artykułu Judyta · 21-08-22

Oliwa z oliwek jest doskonałym źródłem zdrowego dla serca jednonienasyconego tłuszczu, a także witaminy E i polifenoli. Te składniki odżywcze mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i promować zdrowy przepływ krwi w całym organizmie. Oliwa z oliwek jest również bogata w przeciwutleniacze i inne związki, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami, takimi jak choroby serca i niektóre rodzaje raka.

Jak używać oliwy z oliwek?

Oliwa z oliwek jest zdrowym i uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych i piekarniczych. Niezależnie od tego, czy używasz jej do podsmażania warzyw, smażenia jajka, czy przygotowywania domowego sosu do sałatek, oliwa z oliwek będzie zdrowym źródłem tłuszczu i smaku.

Jest również doskonałym dodatkiem do wszelkich dań wymagających dodatkowego smaku i konsystencji, takich jak sos marinara, ciasto do pizzy czy nadziewana papryka.

Inne zastosowania oliwy z oliwek to mżawka na warzywach lub owocach przed podaniem ich na surowo, dodanie jej do smoothie, a nawet zrobienie z nią domowej gorącej czekolady. Możesz nawet używać jej jako zamiennika oleju do pieczenia (np. zastępując połowę ilości masła oliwą z oliwek).

Oliwa z oliwek

Jak kupować oliwę z oliwek?

Jak w przypadku każdego produktu wysokiej jakości, ważne jest, aby kupować oliwę z oliwek, która jest produkowana i pakowana zgodnie z surowymi standardami.

Po pierwsze, szukaj oliwy oznaczonej jako Extra Virgin Olive Oil (EVOO). Oznacza to, że oliwa została przetworzona w tradycyjny sposób, czyli nie jest pasteryzowana i nie jest poddawana procesowi tłoczenia.

Po drugie, szukaj butelek i puszek, które zostały wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu. I po trzecie, szukaj etykiet, na których widnieje nazwa i lokalizacja producenta.

Jak odróżnić dobrą oliwę od złej?

Szukaj oleju, który ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że może wytrzymać wysokie temperatury bez spalania. Chociaż istnieje wiele innych czynników, które należy wziąć pod uwagę, w tym źródło pochodzenia oleju, zawartość przeciwutleniaczy i lepkość, punkt dymienia jest dobrym miejscem do rozpoczęcia. Powinieneś również szukać olejów, które są certyfikowane organicznie i minimalnie przetworzone.

Wreszcie, jeśli kupujesz oleje tłoczone na zimno lub tłoczone metodą wyciskania, pamiętaj o dokładnym przeczytaniu etykiety; oba rodzaje olejów mają różne właściwości i nie powinny być wzajemnie zastępowane.